Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

KOVID ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ο ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΓΙΟΥΧΑΝ



   Το κλασικό έργο του Μπραμ Στόουκερ ΄’Δράκουλας΄΄, (ο βρικόλακας των Καρπαθίων), κατά τη γνώμη μας είναι μια διαχρονική αλληγορία που παράγει αναλογικούς συνειρμούς για την πρόκληση και μεταδοτικότητα του κορωνοϊού

    
     Μας δείχνει όμως αλληγορικά και τη μέθοδο αντιμετώπισής τουΣυνοπτικά η ιστορία: στον μύθο ο κόμης είναι η προσωποποιημένη ιογενής μόλυνση και τη μεταδίδει σε όποιον δαγκώσει κάνοντάς τον φορέα του. Για κάποιον μη εξηγημένο λόγο, οι φορείς δεν εξοντώνονται αλλά γίνονται συνεργοί (όπως συμβαίνει και με τον covid 19). 
    
     Ο κόμης ζει σε σκοτεινά, υγρά και μουχλιασμένα υπόγεια όπου αναπτύσσεται και o covid. Στο μύθο ο κόμης μεταμορφώνεται σε νυχτερίδα, αποστρέφεται το σκόρδο, καίγεται από τον Αγιασμό και φοβάται το σύμβολο του Σταυρού

     Ακούσαμε ότι ο άνθρωπος μολύνθηκε στην επαρχία Γιουχάν της Κίνας από νυχτερίδες-φορείς που βρίσκονταν σε ανήλιο σπήλαιο.
Συγκριτική θεραπεία: αντίδοτο του βρυκολοϊού κατά τον Στόουκερ, είναι ο Αγιασμός και ο Σταυρός που είναι σύμβολα της ενάρετης ζωής και προστατεύουν από όλες τις ιώσεις διαχρονικά, από έιτζ μέχρι σύφιλη και βάλε. Οι αρχαίοι έλεγαν: νους υγιής σε σώμα υγιές.

     Η διαλεκτική σχέση αιτίας-αποτελέσματος της ηδονής και της οδύνης είναι ότι έχουν την ίδια ρίζα ως λέξεις.
Στο δια ταύτα: o covid ανεξάρτητα από την αιτία (πως-που-πότε-ποιος-γιατί) είναι η απαρχή μιας αλυσιδωτής μεταλλακτικής διαδικασίας απειλών ενάντια στο ανθρώπινο γένος.

     Η παρατήρηση και η πρόληψη για πάσα νόσο δεν είναι δουλειά των φαρμακοεταιριών. Αυτές πειραματίζονται για φάρμακα και θεραπείες εκ των υστέρων. Η πρόληψη αφορά εμάς, τον καθένα ξεχωριστά, ως πρόσωπα-μέλη της εκκλησίας του Δήμου και μόνο ως άτομα. Δωρεάν λάβατε, δωρεάν δώστε, διδάσκει η πίστη μας.

     Ένας απλός φορέας του covid είναι ο ίδιος ο covid που δεν εξοντώνει τον εαυτό του αλλά τον πλησίον. Γιατί όμως; Η στατιστική παρατήρηση ίσως δώσει απάντηση στο μέλλον.

    Η γνώμη μας έτσι συνοπτικά: η ενίσχυση του ανοσοποιητικού με ΄΄βιταμίνες΄΄ υγιεινής και ενάρετης ζωής, όχι με θρησκοληψία  αλλά με θρησκευτική ευλάβεια, με τήρηση των κανόνων πνευματικής και σωματικής ηθικής, απαγόρευση των ΄΄καπνισμάτων΄΄ από τον εαυτό μας για τον εαυτό μας, είναι λίγα από τα ουκ άνευ

                         ΡΗΣΕΙΣ

-Χωρίς πνεύμα καλύτερα το σώμα να κοιμάται (Ηράκλειτος)
-Ένα σκουριασμένο μαγγανοπήγαδο πάντα γρόζει (Ελύτης)
-Η μητέρα των δεινών είναι η άγνοια ( Έμερσον)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου