Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

QUO VANDIS GRECIA?

Ο ανίερος παραφύσιν βιασμός της κλιματικής οικονομικής νομοτέλειας.

 
Βασικό αξίωμα της οικονομικής λογικής είναι "Η προσφορά να προσαρμόζεται στην ζήτηση και όχι το αντίθετο".
Το μοντέλο παραγωγής μιάς περιοχής, μιάς χώρας θα έπρεπε να προσαρμόζεται στις ανάγκες των κατοίκων της ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Άλλες είναι οι ανάγκες του ηπειρωτικού κλίματος και διαφορετικές του εύκρατου. Οι σχέσεις παραγωγής είναι άλλο πράγμα, δηλαδή ποιός παράγει υπεραξία και πώς διανέμεται αυτή.

Στις κεντρικές και βορειότερες χώρες της Ε.Ε., ως γνωστό το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Μικρή ηλιοφάνεια, μεγάλες νύχτες. Οι ανάγκες των εργαζομένων είναι ανάλογες με το κλίμα. 8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες σπίτι, 8 ώρες ύπνο. Έτσι, πολύ χονδρικά.
Δεν κυκλοφορεί κόσμος στους δρόμους λόγω κλίματος (κρύο, υγρασία κλ). Εδώ το μοντέλο παραγωγής είναι συγκεντρωτικό. Μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής- μεγάλα εμπορικά κέντρα κλπ. Ευνοείται ο συγκεντρωτικός καπιταλισμός, καθώς και ο ακριβός τουρισμός τον σαλέ.

Στις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, η μεγάλη ηλιοφάνεια πολλές ώρες δημιουργεί ανάλογες ανάγκες. Ευνοείται το μικρό λιανεμπόριο καθότι υπάρχει κόσμος στους δρόμους, στις πλατείες (καφετέριες- εστιατόρια μικρά, περίπτερα, μικρές μπυραρίες κτλ.). Η άποψη ότι υπάρχει υπερεπαγγελματισμός στην Ελλάδα (πολλά μαγαζιά δίπλα- δίπλα στο λιανεμπόρειο, μικρές βιοτεχνίες, πολλοί αυτοαπασχολούμενόι), είναι λαθεμένη. Στην πατρίδα μας με αυτό το μοντέλο πορευτήκαμε με σχετική επιτυχία με την δραχμή συνδεδεμένη με το $ .

Πρίν μας ρίξουν στη θάλασσα χωρίς σωσίβιο, είχαμε ανεργία 10% και δείκτες οικονομίας που πληρούσαν τους όρους εισόδου στην Ε.Ε.. Ο αφανισμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που παρήγαγαν πλούτο, θέσεις εργασίας, άρχισε με την χρηματοδότηση για μετεγκατάσταση στα βαλκάνια. Ώς ένα βαθμό πέτυχε ο στόχος. Το ανατολικογερμανικό τύπου σοσιαλιστικό μοντέλο των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων που ελέγχονταν από την κεντρική τράπεζα, βρισκόταν σε εξέλιξη. Τα κομμάτια του ΠΑΖΛ από το σχέδιο όπως διάφορες δηλώσεις αξιωματούχων, το καταδεικνύουν. Να θυμίσουμε την δήλωση του Κατρούγκαλου "Είμαι Κομουνιστής", την δήλωση του πρώην ΥΠ . πολιτισμού Μπαλτά "Στην μετάβαση μας προς τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό θα έχουμε νίκες και ήττες". Την πρόσφατη απάντηση του Αρχιθεσμικού μας σε ερώτηση άν θα μειωθεί ο ΦΠΑ (δηλαδή να μειώσουμε τον ΦΠΑ για να κερδίσουν οι επιχειρήσεις? Απαντάμε άν κερδίσουν οι επιχειρήσεις θα πάρει και το κράτος περισσότερους φόρους. Να παρατηρήσουμε όμως ότι ο ΦΠΑ δεν είναι στοιχείο κέρδους ή κόστους. Τον εισπράττεις και τον αποδίδεις. Τον πληρώνεις και τον εκπίπτεις. Η δήλωση δείχνει την ρότα πού το πάει. Ακόμη η δήλωση του πρωτοθεσμικού μας λίγο πριν τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στις ΗΠΑ "Η Ελλάδα ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στην Ευρώπη κτλ." . Δηλαδή ό,τι κι αν μας έκαναν οι εταίροι μας και ό,τι κι αν θα μας κάνουν, εμείς εκεί ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ. Το λέει η νύφη, να το ακούσει η πεθερά. Ακόμη, η έμμεση συστράτευση του Φον Κουτσούμπα που είπε σε ομιλία του "και με τη δραχμή ο λαός θα είναι χειρότερα". Δηλαδή δηλώνει υποστηρικτής της λαδομηχανής του Μαρκοευρώ.

Φτωχή πατρίδα στα μάγουλα σου μαχαίρια γράφουνε τον γολγοθά σου, που λέει και ο Σεφέρης..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου