Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩ-ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΚΡΑΝ ΚΡΑΧ

Οι οικονομικοί κολοσσοί του πλανήτη έχουν ως μετοχή το νόμισμά τους…δολλάριο, γιεν, ευρώ κλπ. Θα μιλήσουμε ειδικά για την ευρωπαϊκή ένωση και την αντιπροσωπευτική της μετοχή, το ευρώ. Το κοινό νόμισμα αντιπροσωπεύει άνισους εταίρους με διαφορετικές δυναμικές κουλτούρες και διαρθρωμένους θεσμούς.

Η πιο δυνατή οικονομία αυτής της νομισματικής ένωσης, η γερμανία, ως κηδεμονεύουσα οικονομική δύναμη, θα έπρεπε να έχει την ευθύνη και υπευθυνότητα για το ‘ρολάρισμα’ αυτής  της ένωσης διαφορετικοτήτων. Όλα κρίνονται εκ των αποτελεσμάτων, ιδίως στην οικονομία.

Πριν μπούμε (πριν μας ρίξουν) στο λάκκο των λεόντων της ΕΕ, πριν 14 χρόνια, είχαμε μικρό χρέος. Έτσι και μας έβαλαν. Δεκατέσσερα χρόνια μετά κάνοντας αποτίμηση, μπιλιάντζο που λένε, η σύγκριση είναι τραγικά καταστροφική. Αντί να προκόψουμε σαν κράτος, μας εκμεταλλεύτηκαν και μας πτώχευσαν. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και ο λαός. Υπάρχει όμως και η συνευθύνη όλων των διαπλεκόμενων…πολιτικοί με νόμους κομμένους ραμμένους στα μέτρα της διαπλοκής και ατιμωρισίας της…ιδιοτελείς εταίροι στην ΕΕ…

Τι συμβαίνει όμως με τις οικονομίες των ισχυρών λεγομένων οικονομιών; Το πρόβλημα είναι οικονομικό, πολιτικό, συνοχής. Η Γαλλία έχει έλλειμμα 230% επί του ΑΕΠ και ισχυρό ευρωσκεπτικισμό με  τη Λεπέν , Ιταλία 240%  και τη λίγκα του βορρά, η Ισπανία τεράστιο εξωτερικό χρέος και αυτονομιστικά κινήματα. Δηλαδή οι δυνατές χώρες είναι φούσκες οικονομικά και πολιτικά. Το πότε θα εκραγεί αυτή η φούσκα και θα ξεφουσκώσει είναι ζήτημα χρόνου.

Η Ελλάδα με τις παθογένειές της (λαμογιές, μίζες, κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις κλπ) έγινε και με τη βοήθεια των αλληλέγγυων εταίρων μας το μαύρο πρόβατο διότι δεν αντιστάθηκε. Αυτοί οι άλλοι ισχυροί-ντεμέκ, τι χρέος έχουν…ποιο είναι το ανώτατο πλαφόν χρέους τους πριν οι αγορές τους πουν game over; Πόσα χρωστούσε το φράγκο πριν γίνει ευρώ, το ίδιο και για τη λιρέτα, το φιορίνι, τη δραχμή κλπ.

Το τοξικό ευρώ θα έχει για πολύ ακόμη την εμπιστοσύνη των αγορών; Ποιοι θα πληρώσουν το λογαριασμό και ποιοι θα λογοδοτήσουν;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου