Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Π.ΠΑΪΣΙΟΣ "Λόγια που άρπαζε από το καλάθι των σοφών ο αέρας... " το φωτόδεντρο ΕΛΥΤΗΣ


Υπάρχουν συμβάντα στη ζωή μας που ο εκλογικευμένος νους του 5%, ερμηνεύει ανάλογα με το βαθμό της προσληπτικής του υποκειμενικότητας.
Βλέπει την ορατή κορυφή του παγόβουνου και αγνοεί το αθέατο υπόλοιπο...

Συνάντησα τον γέροντα Παΐσιο αρκετές φορές, κυρίως στο σπιτάκι του με τον κηπάκο, λίγο παρακάτω από την Ι.Μ. Κουτλουμουσίου. Ήμασταν παρέα 4 οδοιπόροι με προορισμό την Ι.Μ. Φιλοθέου. Γνωρίζοντας την πίσω πόρτα του κηπάκου από άλλες φορές, συναντήσαμε τον γέροντα που μας δέχτηκε. Μπήκαμε μέσα στην κάμαρα- σαλόνι του μικρού οικήματος. Η γαλήνη και η απέριττη καθαρότητα του χώρου, ανέδυαν ένα πνευματικό άρωμα ξεχασμένων εμπειριών...

 "τον Θεό τον έπιανες μεσ' τον αέρα,
μύριζε μέλισσα και χθεσινή βροχή βουνού"
Ελύτης

Κάθισα δίπλα του και μου επέτρεψε να τον περιεργαστώ κατάματα, αφού δεν ανταπέδωσε τη ματιά μου. Ένας έναστρος ουρανός με αμέτρητες κόρες, λαμπύριζε στους βολβούς του και πήρα μία εμπειρία της έννοιας του πολυόματου. Του είπα "γέροντα, είμαι αμελής στον κανόνα μου".
Με κοίταξε διερευνητικά και μου είπε "να φας μέλι" και συμπλήρωσε "να διαβάζεις βίους αγίων".

Θυμάμαι μία άλλη φορά είπε σε έναν πιλότο "όταν πετάς πάνω από την Τουρκία, να τους βομβαρδίσεις"!!! Στην απορημένη ματιά μας, συμπλήρωσε "να τους ρίξεις λουκούμια να γλυκάνουν".

Η μαιευτική του διδαχή, προτρέπει τον καθένα μας να σκεφτεί έξω από τα τείχη της συμβατικής σκέψης...

Οι διδαχές του είναι γνωστές, αφού εκδόθηκαν πολλά σχετικά βιβλία. Δεν θα αναφερθώ περισσότερο.

Φεύγοντας, μας ρώτησε για τον προορισμό μας. Όταν του είπαμε για την Ι.Μ. Φιλοθέου, είπε "είναι περασμένη η ώρα, πρέπει να βάλετε τα μηχανάκια σας να δουλέψουν δυνατά, διότι μπορεί να νυχτωθείτε μέσα στο δάσος. Η διαδρομή είναι τρίωρη με σταθερό βηματισμό".
Μας έδωσε σαν ευλογία μερικά φιστίκια λέγοντας "Να, πάρτε αντιβιοτικό".
Λίγο παρακάτω, μετά τη μονή ΙΒΗΡΩΝ, σταθήκαμε σε ένα ξέφωτο με μια στερεμένη βρύση. Σκεπτόμασταν αν έπρεπε να κάνουμε την διαδρομή από τον αμαξωτό δρόμο που έκανε κύκλους ανεβαίνοντας, ή την συντομότερη ατραπό που είναι χαραγμένη από την σπονδή των οδοιπόρων.  Αίφνης εμφανίστηκαν από τον πουθενά τρία κυνηγόσκυλα φιλικά και ήρεμα. Δεν τρώγαμε κάτι για να τα προσελκύσουμε. Μας ακολούθησαν τα δύο μπροστά και το ένα πίσω μέσα στο πυκνό δάσος.
Κατά τη διαδρομή, ενάλλασσαν τις θέσεις τους. Με την οδηγητική τους βοήθεια, φτάσαμε στον προορισμό μας και χάθηκαν σιωπηρά.

Η ερμηνεία του συμβάντος, επαφίεται όχι στον περιχαρακωμένο, αγγυλωμένο και δογματικό νού του 5%, αλλά στην κυκλική "σουντοκική" σκέψη της "μεταμορφωτικής επέμβασης του πνεύματος επάνω στα στοιχεία της ύλης"(ανοιχτά χαρτιά - Ελύτης). Αιτείτε και δοθήσεται υμίν... Είναι υπόσχεση.

aVax 19+5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου