Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΟΥΧΙ ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΗΚΑΝ, ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΠΟΥ? (κατά Λουκά 17,11)

Το να παραιτείται ένας goldenboy απο τους πολλούς που υπάρχουν της μισής του αποζημίωσης, είναι κάτι θετικό. Αυτό βέβαια, δεν ξεπλένει τους υπόλοιπους. Το ερώτημα είναι : έχει το θεσμικό δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο; Δηλαδή να μειώσει την αμοιβή του;
Γιατί αν το έχει, τότε θα μπορεί να αποφασίζει και την αύξηση της αμοιβής του. Π.χ. θα μπορούσε να την διπλασιάσει αρχικά και στη συνέχεια να την μειώσει στο μισό. Αυτό μου θύμισε την τιμή του ψωμιού στο 1984 του ΟΡΓΟΥΕΛ, όπου ο μεγάλος αδελφός απέλυσε τον διεφθαρμένο υπουργό εμπορίου που διπλασίασε την υπέρογκη τιμή του ψωμιού και επανέφερε την τιμή του στην αρχική υπέρογκη τιμή.
Γιατί όμως απολαμβάνουν αυτές τις παχυλότατες αμοιβές; Κάποιος μπορεί να πεί πως είναι τεχνοκράτες, με master, με διοικητικές ικανότητες και χρηματιστηριακές γνώσεις κτλ.. ΠΟΥΝΤΕΣ?
Διότι άν υπήρχαν, δε θα είχανε φτάσει την οικονομία σ'αυτά τα αδιέξοδα. Ούτε το ΚΡΑΧ του χρηματιστηρίου απέφυγαν, ούτε τα διάφορα φέσια από χρηματιστηριακές που "γκολντενμπόιζαν" απέφυγαν.
Η αμοιβή δεν πρέπει να είναι ευθέως ανάλογη με τα αποτελέσματα τησ διαχείρησής τους; αντί να είναι αντιστρόφως ανάλογη;
Αυτοί οι "ΤΣΙΝΓΚΟ BOYS" (Βλ. καί τον ΤΣΙΝΓΚΟ των ΤΕΝΕΚΕΔΩΝ ώς προς την αποτελεσματικότητα) διαχειρίζονται με την εμπιστοσύνη αυτών που τους διόρισαν, νευραλγικούς τομείς της παραγωγικής διαδικασίας. Άς διδαχθούν από τον ΣΟΦΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗ που απαγορεύει το κυνήγι του λαγού σε ορισμένες εποχές, και αυτό όχι για το καλό του λαγού βέβαια, αλλά για όφελος των κυνηγών. Γιατί με την πλεονεξία και την αρπακτικότητα που διακατέχει τον σύγχρονο άνθρωπο, θα εξαφάνιζαν σε μία σεζόν τα θηράματα... και τότε ίσως να ήταν αργά και για τους ίδιους.
Ένας ξεπερασμένος για ορισμένους φιλόσοφος, είχε πεί ότι "Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΣΧΗΝΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΚΡΕΜΑΣΕΙ", μεταφορικά βέβαια. Σήμερα μπορεί να έγραφε ότι για το πρόσκαιρο κέρδος ολίγων, κινδυνεύει το μέλλον όλων. Καί τότε, ίσως εκκολαφθεί ακόμη ένα "αβγό του φιδιού", με ότι αυτό μπορεί συνεπάγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου